Kolbász és hurka töltés Abaújszántón
Galambvári Péter parókus 2015.02.02. 19:51
A magyar görög katolikus egyház készülő részleges joga meglehetősen szigorú böjti rendet ír elő a bűnbánati időszakokra, ebben is vissza kíván térni az eredeti keleti hagyományhoz.
De ahhoz, hogy majd a Szent Nagyböjt időszakát végig bírjuk „harcolni”, a farsangot is ki kell használni. Ennek a jegyében rendezi meg, immár harmadik éve, az Abaújszántói Egyházközség kolbász és hurka töltő farsangi mulatságát.
Mivel a parókián nem szeretnénk ölni, így előre beszerezzük a szükséges hús mennyiséget a kolbászhoz, illetve a belsőségeket a hurkához. Munka így is marad bőven: darálás, fűszerezés, töltés. Közben jókat beszélgetünk, viccelődünk, ismerkedünk. Idén hóesésben kezdtük a műveletet, úgyhogy egy kupica pálinka is mindenkinek jólesett. Ebédre lángost sütöttek az egyházközség ügyes kezű asszonyai, a gyerekek pedig óriás hóembert építettek. Az elkészült kolbászt és hurkát mindenki önköltségi áron megvásárolhatja, úgy kell figyelni, hogy végül a papnak is maradjon.
A legkitartóbbak a férfiak voltak: alig akartak hazamenni. Remélem ugyanilyen buzgók lesznek a böjtölésben is!
|